måndag 18 augusti 2014

Capitolbussen

H286 var den första av två Scania Vabis C70/3 Capitolbussar som levererades till Kalmar Omnibussförening 1956.


 

Bussen som beställdes av Scania Vabis kom till Kalmar i december 1956 något försenad då färdigställandet av bussen dragit ut på tiden, och leveransen ner till Kalmar gjordes av en av fabrikens testförare.

 

Styrelsen för Omnibussföreningen bjöds på provtur till Vassmolösa gästgiveri där återförsäljaren Rydbergs motor bjöd på julbord och bussen ska efter att chaufförerna fått lära känna den insättas i trafik på linje två januari 1957.


Den andra bussen av samma typ beräknades levereras den åttonde januari och den fick registreringsnummer H125.

Kalmar, Jönköping och Gävle har tillsammans beställt 30 bussar av modell C70 Capitol så fler liknande bussar lär synas på Kalmars gator.

Capitolbussen i korsningen Södra Långgatan-Östra Sjögatan där mötande bilister fått bromsa och i vissa fall även backa för att bussen ska komma fram.

 

 

Lite historik om Capitolen och Metropol.


Ursprunget till utseendet på Scania C70/3 Capitolen har sitt ursprung i Amerika och representanter från Scania-Vabis och Stockholms spårvägar åkte till USA för att studera de amerikanska idéerna och man fann att just Mack hade ett koncept som tilltalade och en Mackbuss importerades och provkördes av både Scania-Vabis och Stockholms spårvägar under 1949.Mack C50 på prov i Stockholm 1949 och den väckte uppmärksamhet med sitt annorlunda utseende.


Scania Vabis utvecklade under 1952-53 Scania C50 Metropol som var den första bussen med självbärande kaross och alla ritningar på bussen kom från Mack C50, dock omarbetat för att passa in i Scania-Vabis tillverkning.

Modell C70/3 Capitol var en förenklad variant av C50, Metropolbussen.


En provbuss Scania Vabis C70/3 provkördes den första gången i november 1956 och bussar beställdes till Stockholm, Jönköping, Gävle, Uddevalla, Trollhättan, Göteborg och Kalmar och Scania Vabis C70/3 tillverkades i 59 exemplar och Kalmar fick alltså två stycken till att börja med.


 Slutet på femtiotalet närmade sig och sextiotalet stod på tröskeln.

 Väl mött.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar