måndag 15 september 2014

Åk buss gratis

Ett erbjudande som gällde den 8 september 1979 då bussarna gick i skytteltrafik från terminalen till utställningsområdet den tunga trafikens dag vid Polhemsgatan i Kalmar.

 

Arrangemanget var slutklämmen på trafiksäkerhetsverkets kampanj "Jobbet bakom ratten" där även Rikspolisstyrelsen, NTF ( Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande ), TYA ( Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd ), Åkeriförbundet, Scania, Volvo, Kalmar Omnibussförening samt kommunernas trafiksäkerhetsorgan medverkade.


Bussar avgick även gratis från Emmaboda, Nybro, Borgholm, Mörbylånga till evenemanget i Kalmar.


En av händelserna under dagen var LARMET GÅR där räddningstjänsten, polis, vägsamariter och ambulansverksamheten visade upp hur man agerar vid en trafikolycka.

Larmet går var ett realistiskt inslag i det omfattande program då Tunga trafikens dag firades i Kalmar och Tunga trafikens dag besöktes av cirka 2000 personer.


Notera Kalmar bilbärgnings Volvo F88 ( samma bärgare som var inblandad i busskrocken i Funkabo ).

En av tankbilarna ur Ramströms åkeri vagnpark fick agera olycksfordon i krocken.

Så här utspelades det hela:

Förutsättningen var att två fordon, en tankbil, en personbil krockat i en korsning och brand uppstått, en minut senare kom två vägsamariter till platsen och påbörjade vård av dom skadade och larmade brandkår, ambulans.


Efter åtta minuter kom brandkåren och på började släckning samt ambulanspersonal som tog hand om dom skadade, även polis anlände till platsen för bistå med hjälp.Efter 20 minuter var räddningsarbetet avslutat och dom skadade fordonen fraktades bort av bärgningsbilen.


Nästa gång tar vi oss en titt på Svenska busstrafikförbundets kongress i Kalmar som gick av stapeln på Stagneliusskolans skolgård med bussutställning 1982.

Väl mött.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar