lördag 24 januari 2015

Kalmars busstrafik

Man kan ju inte annat än nämna att det sedan början på 1920 talet skett en förändring i bussarna sedan T fordsbussarna trafikerade länet så här följer en liten kavalkad av bussar med start på en av dom första stadsbussarna i Kalmar framförd av förare Thorsten Johansson och ägd av Oscar Franzén, Emil Palmqvist, C M Svensson, den blå linjens bussar.

När man då är inne på Palmqvists busslinje, "di blå" då alltså så kan man inte låta bli att visa upp en av dom modernare vagnarna från 1930 talet då Kalmar precis påbörjat arbetet med att asfaltera vägar i stadsmiljön vilket underlättade arbetet för chaufförerna betydligt då dom tidigare fått stå ut med smala grusvägar.


Vi tar oss en titt på nästa fotografi och där ser vi några av chaufförerna på röd linje.

Åkte man buss från Kalmar på 1920 talet så innebar detta att man fick spendera otaliga stunder i en T Ford med ingång genom bakdörren, kanske inte det mest bekväma sättet att färdas men man stod ut och skumpade fram på dåliga vägar för ett besök till torghandeln i respektive stad.

Här syns H 941 parkerad utanför den lokala Fordhandlaren i Kalmar.

Ägaren av bussen hette Adén och just namnet Adéns återkommer i ägarskapet på en åkeriägare i Smedby, sådant som vi fordonshistoriker reagerar på.

 

En titt på busshållplatsen i Kalmar visar att åkkomforten förbättrats avsevärt.

 

 

Vi mäktar med att ta oss ett kliv i rask takt in i sextiotalet och njuter av två riktigt fina bilder från centrala Kalmar i nästa inlägg, väl mött.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar